Mobilitzem-nos per establir relacions profundes amb els nostres fills
28 setembre, 2020
Els mòbils ens aporten tantes coses! Però pot ser que també robin l’oportunitat de tenir moments d’atenció plena amb les persones que més estimem?
No hi ha dubte que els mòbils i les tecnologies en general ens han permès de continuar connectats durant el confinament, però pot ser què ens separin dels que tenim més a prop? Cada cop més es fa palès que els mòbils contribueixen a desdibuixar les fronteres entre el treball, la família i la vida social, i aquesta confusió d’esferes és una font d’estrès.
Es parla molt dels problemes que generen els mòbils entre els adolescents. Tanmateix, hi ha un nombre creixent d’investigacions que posen de relleu l’ús inadequat que els adults fem d’aquests dispositius. Avui en dia és freqüent veure pares absorts en les pantalles mentre els fills juguen al parc. Els experts en desenvolupament infantil alerten que els infants senten cada vegada més que han de competir amb els dispositius per acaparar l’atenció dels pares. Els pares, com a primers educadors, també hem de donar exemple de bona conducta tecnològica: de res serveix posar límits a les pantalles dels fills si perdem la pau quan no podem consultar les últimes notificacions.
Catherine Steiner-Adair, autora de The Big Disconnect, avisa que quan els pares donen més prioritat a les activitats digitals que als fills, poden provocar-los profundes mancances emocionals.
A l’estudi El impacto de las pantallas en la vida familiar, en el qual van participar 1433 pares espanyols, un de cada tres pares manifesta que fa un ús excessiu de les tecnologies, i reconeix que no és un bon model de conducta digital ni per als seus propis fills.
Segons un estudi del Pew Research Center, que analitza els efectes dels mòbils i xarxes socials en les relacions de parella, el 51% dels nordamericans afirma que la parella sovint es distreu amb el mòbil quan estan mantenint una conversa presencial. I que són les dones les que en major proporció lamenten aquesta desatenció presencial de la seva parella durant les converses.
Un estudi publicat al Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics va fer un seguiment de 55 famílies mentre menjaven en restaurants de menjar ràpid, i va descobrir que els pares feien servir els mòbils durant els àpats familiars gairebé en un 75% dels casos. L’estudi va incloure entrevistes en profunditat amb 35 cuidadors, que incloïen mares, pares i àvies. Els participants expressaven constantment una lluita interna entre l’ús de la tecnologia mòbil, la feina i els nens; la sobrecàrrega d’informació i les tensions emocionals derivades de pertorbar les rutines familiars, com ara l’hora del menjar.
L’estudi va demostrar que el mòbil no solament determina quanta estona parlem realment amb els fills, sinó també com es relacionen els fills entre ells. A més, es va veure ben clarament que com més absorts estaven els pares amb el mòbil, més comportaments disruptius mostraven els fills, i més irritables es posaven els progenitors amb la seva conducta.
Jenny Radesky, la investigadora principal de l’estudi, ofereix alguns suggeriments per impedir que els mòbils destorbin l’harmonia de la vida familiar:
- Establir límits: crear un pla familiar que inclogui espais o dies amb desconnexió digital
- Fer un seguiment de l’ús del mòbil: plantejar la incorporació d’un filtre o bloqueig en el dispositiu per evitar la temptació d’utilitzar la tecnologia a la llar. Hi ha diferents aplicacions que poden ajudar a rastrejar l’ús del mòbil, i veure com s’està invertint el temps.
- Identificar quines accions amb el mòbil ens estressen més: pensar en el que fem amb el mòbil que ens fa perdre més la pau. Si es tracta de la lectura de les notícies, o del correu de la feina, prendre de la decisió de consultar aquests apartats quan els fills estiguin ocupats. D’aquesta manera, quan estiguem amb els fills estarem més serens i entregats.
El web empantallados.com anima els pares a crear un aparcament de mòbils a l’entrada de la casa, per gaudir d’uns moments de qualitat amb la família.
Les tecnologies són aquí per quedar-se, i poden ser una vertadera ajuda en la vida personal, familiar i laboral. Però si no vigilem, ens roben l’atenció plena de les trobades presencials. Al cap i a la fi, educar els fills és desconnectar per connectar, és mantenir amb ells una sèrie de converses intenses, com si no tinguéssim res més a fer, més que no pas donar indicacions de tant en tant. De fet, quan deixem aquest món, els fills no recordaran quantes aplicacions teníem instal·lades, sinó quantes vegades els miràvem als ulls i els explicàvem amb serenor qui érem, què sentíem i què sabíem, i ens mostràvem disposats a acollir-los i escoltar-los amb les orelles ben parades.