Accions solidàries: Voluntariat a Les Germanetes dels Pobres
15 novembre, 2019
"Bàsicament el que més s’agraeix de les visites dels alumnes és, precisament, la visita mateixa". Agustí Rosell i Batlle, professor d'ESO, ens parla de l'acció de voluntariat que realitzen cada setmana els alumnes. L'entrevista completa i un vídeo amb les impressions dels alumnes, tot seguit.
[html]
-En quin any es va començar a dur a terme aquesta tasca i com va néixer?
Es fa difícil de dir ja que és una activitat que em va ser donada o facilitada per l’escola. Hi havia altres professors que ja desenvolupaven una tasca similar abans de que jo la exercís. Si haguéssim de dir a quant anys ens hauríem de remuntar crec que serien uns set o vuit, però la meva aportació és, per ara, de quatre anys desenvolupant-la. Voldria també remarcar que als anys vuitanta hi havia també una col·laboració entre la institució i l’escola Bell-lloc en la qual els alumnes hi tenien la cura del jardí. Però això és remuntar-nos a la “prehistòria”.
-Com ets vas posar en contacte amb “Les germanetes dels pobres”?
Simplement hi ha haver una continuació de l’activitat, per tant, d’una tradició instaurada ja en la nostra escola.
-Quina és la resposta dels alumnes implicats?
El primer aspecte que els crida l’atenció als alumnes és l’edat de les persones que ells troben allà, persones de noranta o cent anys. Ells estan acostumats a estar amb persones més joves i aquest fet els fa rumiar. Un segon aspecte a destacar és el fet de trobar-se amb persones amb moltes dificultats. Dificultats que, en molts casos, són reals.
Hi ha dos menjadors: un per a persones que no es poden valdre per si mateixes i que necessiten ser ajudades i un altre per a persones que són més autònomes. Precisament, és curiós el fet que les persones que necessiten estar més per elles son les que després es mostren més agraïdes amb ells.
-Quina és també la resposta dels residents?
Bàsicament el que més s’agraeix de les visites dels alumnes és, precisament, la visita mateixa. En molts casos l’ajut que els nois poden oferir no és gaire gran en comparació amb el que necessiten els residents, però el fet de canviar els seus hàbits diaris, que trobin nois joves en la seva residència i la seva companyia els fa l’estada més agradable i els fa sortir de la monotonia. En resum, hi ha alguna àvia del centre que el que volen és un parel de petons dels nois abans d’abandonar el centre.
-Quins valors són els que podríem destacar?
Els valors són molt diversos ja que l’activitat és molt humana i enriquidora. La solidaritat, la generositat, l’alegria, l’ajuda, la dedicació, la reflexió en aquestes persones en el seu dia a dia o la dedicació i el servei als demés.
[/html]