L’autonomia
6 febrer, 2021
El trimestre passat vàrem fer un LIVE amb la mestra d’educació infantil de Bell-lloc, la Maria Pujol.
Vam parlar de l’autonomia, la primera fortalesa que treballem al projecte B!Caràcter mini amb continuïtat fins a segon de Batxillerat.
Us hem preparat un de l’entrevista si us agrada llegir, també podeu recuperar el LIVE que està al nostre Instagram IGTV, Live Autonomia
Què entenem per autonomia infantil ? Podríem dir que és la capacitat de l’infant per a poder resoldre per si sol, o sigui de manera autònoma (sense la nostra ajuda), diferents situacions que es troba al dia a dia: menjar, posar-se les sabates o la jaqueta, rentar-se les mans…i un llarg etc. Aquestes són algunes de les situacions que es poden donar tant a casa com a l’escola, i es poden donar diverses vegades (repetició), qualsevol hàbit s’entrena amb la repetició.
Què cal per ensenyar qualsevol hàbit al nostre fill/a?:
1) Fixar-nos si l’infant ha adquirit les habilitats necessàries que implica efectuar aquell hàbit que ens hem proposat. Per ex: cordar botons(cal destresa manual, com?, amb exercicis de motricitat fina- fer la pinça…,)
2) Implicar a l’infant en l’aprenentatge de l’hàbit, inicialment amb la nostra supervisió per poder-lo ajudar quan sorgeixin dificultats (ajudar, no fer), Ex.: vestir-se sol.
5 pautes x educar l’hàbit de l’autonomia:
1) ATURA’T: no li passis al davant, dóna-li la possibilitat de poder –ho fer ell.
2) DEIXA QUE S’EQUIVOQUI: dóna-li temps per aprendre.
3) PERMET QUE VISQUI LES CONSEQÜÈNCIES DELS SEUS ERRORS: aquests errors l’ajudaran a fer un aprenentatge de l’experiència viscuda, a posar més atenció.
4) ACOMPANYA’L EN LA SEVA FRUSTRACIÓ DURANT EL PROCÉS: amb un reforç positiu
5) DEMOSTRA-LI QUE CONFIES EN ELL: autoestima. L’autoestima neix i creix a còpia de plantejar-se petits reptes que es van superant dia a dia.
Comencem a educar l’autonomia des de ben petits per adquirir habilitats per la vida.