Mateu Llopart Mases, guanyador del concurs “Aquí hi ha química”
3 juny, 2021
L’alumne de primer de batxillerat Mateu Llopart Mases ha guanyat el concurs “Aquí hi ha química”, dirigit als alumnes de 1r i 2n de Batxillerat. El concurs pretén divulgar la importància de la química en la nostra vida quotidiana. Els candidats han hagut d’enregistrar un vídeo d’entre 1 i 3 minuts, mostrant la presència de la química en el nostre entorn i la multitud de millores que ha comportat per al progrés de la societat. Un jurat format per professors d’IQS i professionals de Covestro ha premiat el vídeo d’en Mateu, basant-se en la correcció i la profunditat científica, la rellevància social, l’originalitat del contingut i la creativitat de la presentació.
Per aquest motiu, entrevistem a l’alumne:
- Com et vas assabentar del certamen?
El febrer Xavier Acín, professor de química de batxillerat, ens va parlar del concurs i ens va animar als alumnes a presentar-nos-hi, i així ho vaig fer.
- Quin interès tens per aquest àmbit de coneixement?
Sempre m’han agradat les ciències. La química sempre m’ha resultat interessant, ja que explica “com” està fet el que ens envolta. Tanmateix, haig de reconèixer que m’atrau més saber el “per què” de les coses i per això la branca de les ciències que més em crida l’atenció és la física.
- T’agradaria dedicar-t’hi?
Encara no tinc gens clar què vull estudiar quan acabi el batxillerat. Tanmateix, no descarto l’opció d’estudiar alguna carrera relacionada amb la química.
- Com et va sorgir la idea de fer el vídeo sobre aquest tema?
Em va costar molt escollir tema. Tenia diferents idees al cap però em faltava desenvolupar-les. Un vespre, mentre em rentava les dents, em vaig preguntar el motiu pel qual la pasta de dents prevenia les càries. Després de mirar si tenia informació a internet sobre el tema, em vaig decantar per fer el vídeo sobre “la química de les càries”.
- Et va comportar molt de temps? Vas necessitar molta ajuda?
El que em va portar més temps va ser escollir el tema. Un cop fet, buscar la informació, fer les animacions, fer l’experiment i després el muntatge, va ser bastant senzill i m’ho vaig passar molt bé. A més, com que tota la informació la vaig trobar a internet, no em va caldre l’ajuda de cap persona externa.
- Quan vas saber que el teu vídeo era el millor del concurs què vas pensar?
Vaig sentir satisfacció. Satisfacció pel fet de veure que havia estat capaç de crear un vídeo que agradés a un jurat. Perquè fer un vídeo és relativament fàcil, però que agradi no tant.
- Creus que poden ser útils aquests mitjans per divulgar la ciència?
Sí. Avui dia YouTube és una plataforma amb molta variabilitat de contingut i de fàcil accessibilitat, de manera que fa molt fàcil l’art de divulgar ciència. De fet, considero que és una eina imprescindible per a la divulgació científica.
- Vols afegir alguna cosa més?
Personalment, pel que fa a l’escola, crec que aquests tipus d’activitats són molt enriquidores per l’alumnat, ja que se surten de la quotidianitat de les classes teòriques a les quals estem acostumats. Així doncs, em sembla una molt bona eina per ensenyar de manera didàctica i que, fins i tot, pot arribar a motivar a l’alumne a seguir indagant en algun àmbit que li pugui haver cridat l’atenció.