El valor del Regal
5 desembre, 2024
Si haguéssim de triar un sol valor per treballar des dels primers anys de vida, quin seria?
Segurament que respondrem: és impossible triar-ne només un! Dir la veritat, la generositat, l’amabilitat…
Un dels valors que també cal educar des de les primeres edats és el de la sobrietat. I doncs, parlarem d’austeritat just abans de Nadal? Si, exacte! Perquè és una virtut molt poc de moda dins la societat actual, però sens dubte una de les que més petjada deixa si la vivim des de ben petits.
Un infant amb excés de coses materials, que no rep mai un no per resposta, pot ser que vagi desenvolupant una personalitat poc generosa, una manera de ser que doni una importància excesiva al tenir i no al ser, que pot arribar a acostar-se a les persones per l’interès i no pas per l’afecte.
Una de les funcions dels pares és posar les condicions que ajuden els infants a saber com funciona el món. Un exemple és que, a la vida que els espera, no tindran tot el que voldran. Caldrà per tant que la fortalesa de la sobrietat sigui també un dels valors en alça per educar.
Arriba el mes de desembre i tots parlem de què regalarem: això està bé! Senyal que ens provoca una reflexió per escollir bé com podem fer el millor regal pels que més estimem. A l’escola també ens demaneu la nostra opinió com a educadores de quins regals són els més adequats per fer segons l’etapa evolutiva. Ara us farem una llista de propostes.
Però abans us volem donar el nostre primer consell, que us pot ajudar a construir personalitats fortes i segures: limitar el nombre de regals. Els Reis de l’Orient eren tres: Gaspar, Melcior i Baltasar, i van portar tres regals al Nen Jesús. I si conservem aquesta tradició cristiana tan significativa, continuant amb aquest nombre?
Us deixem algunes recomanacions en funció de l’etapa educativa.
De quatre a sis mesos, materials que no tinguin ni forma ni funció definida i que permetin l’infant explorar-los lliurement: robes, raspalls, caixes, el que anomenem joc heurístic. Els sonalls, miralls, joguines de goma i que facin música com a material sensorial també són una bona opció.
De sis a dotze mesos, els infants utilitzen la boca com a material d’exploració. Per tant, les ampolles sensorials que contenen líquids, sorra, arròs, llenties, botons… permeten el nen observar, escoltar, manipular. La panera dels tresors o capsa que contingui objectes o materials de la vida quotidiana, de diferents formes, textures, colors, pesos o sons, els permetrà descobrir, experimentar i seleccionar.
Entre el primer i segon any de vida, canvia l’acció sobre els objectes per activitat motora i permetrà que l’infant interactuï més amb l’adult. Circuits psicomotors, elements que es poden combinar per crear recorreguts que impliquen saltar, gatejar, enfilar-se, lliscar, permeten treballar la psicomotricitat gruixuda. La psicomotricitat fina la podrem anar treballant amb els encaixos, peces per apilar. Podem començar a pintar, tot el que sigui treballar el desenvolupament ull-mà els anirà bé. També agradaran molt als infants els transvasaments: objectes que es poden buidar i omplir, com ara recipients, culleres, vasos, pales… Anirà bé per treballar l’atenció i la concentració.
De dos a tres anys augmenten les habilitats motrius, cognitives, emocionals i socials. Imitar, expressar, comunicar, observar, explorar i decidir són algunes de les característiques d’aquesta etapa. Jocs de construcció que continguin diferents colors, mides, formes i materials que es puguin unir, separar, apilar o encaixar per crear estructures, figures, vehicles, etc. Jocs de rol que permetin imitar, representar la vida pràctica: planxar, cuinar, cuidar els nens, adoptar diferents papers… Aquest tipus de joc permet l’infant saber com funciona el món, ajuda a l’adquisició del llenguatge, la construcció de la pròpia identitat…Titelles, disfresses, tot serà benvingut en el seu joc simbòlic. I també jocs de lògica i memòria que els permetran resoldre problemes, trobar solucions, recordar informació: memories, laberints, trencaclosques…
Recordem que tot allò que anem fent amb els fills i filles, totes les eleccions que fem per a la seva educació, va deixant petjada en el seu desenvolupament físic, emocional, transcendent, social i intel·lectual.
Aquest Nadal, a Bell-lloc Infantil hem comptat amb el taller d’embolicar el teu regal realitzat per Chic and Paper, on hem compartit maneres diferents i elegants per cuidar tots els detalls: a part del què regalem, com ho presentem.